Le Fontanelle welcomes its guests in an elegant and refined space, offering a wide selection of seafood, but also meat and gluten-free menus.
The kitchen’s genuine goal is to enhance the natural flavours and aromas of the raw ingredients, with the maximum effort of the staff and Chef Valentino D’Aloisio, who, with his thirty years of experience, is always looking for customer satisfaction.
Fresh fish cooked each day and beautifully presented, emphasising new developments in the kitchen that combine tradition and innovation. 140 seats are available for banquets and conventions.
There is no shortage of desserts and homemade gelatos, all washed down with a large and well-stocked wine cellar that you can visit. The restaurant is open from Tuesday to Saturday for lunch and dinner, and Sunday lunch.
Starters
PESCE
Cruditée: scampetti, spannocchie, canocchie, gambero bianco, pesce nero (provenienza Mar Tirreno, Viareggio)
Carpacci di pesce marinato (tombarello, palamite)
Insalata di mare (polpo di scoglio, calamaretto, gamberetto e scampetto) su insalatina misticanza
Polpo di scoglio bollito con patate
Fantasia di antpasti caldi: spannocchie con fagioli, tortino di alici, sarda ripiena, pappa al pomodoro con pesce, calamarettino fritto, filetto di sogliola in salsa rosa, zuppa di moscardini
CARNE
Antipasto toscano: prosciutto di Corti, salame toscano, finocchiona (dal salumificio Monsanto di Barberino Val d’Elsa)
Mortadella di Prato (dal salumificio Conti di Prato)
Sott’oli: pomodori secchi, carciofini, cipolline in agrodolce (dalla Ditta Neri di Lamporecchio)
Crostini misti: fegatini, pomodori
First courses
FISH
Paccheri alla Viareggio (trabaccolara (a poor fish sauce))
Linguine with shellfish
Spaghetti with seafood (shelled)
Risotto with scampi
Risotto with cuttlefish
MEAT
Ravioli with Tuscan meat ragu
Tagliolini with Tuscan meat ragu
Meat and fish
FISH
Millefeuille of silver scabbardfish
Scampi and prawn Catalan
Ray wings ‘all’acquapazza’ (in a light vegetable broth)
Strudel of mullet or imperial blackfish with fried artichokes
Mackerel fillets with herbs, chopped almonds on a dumpling nest
MEAT
Florentine steak
Fillet
Loin
Dessert
Biscotti di Prato con Vin Santo Tiramisù Crema mascarpone Millefoglie caramellato con crema chantilly (caldo)Cellar
White wines:
Libaio IGT (Ruffino)
Vistamare IGT (Gaja)
Solatina IGT (Ruffino)
Capezzana IGT (Conte Contini Bonacossi)
Micante IGT
Vernaccia di San Gimignano DOCG (San Donato)
Bacano IGT (Allocco)
Campo al mare Vermentino Bolgheri DOC (Folonari)
Guado al Tasso Vermentino Bolgheri DOC (Antinori)
Red wines:
Torgaio IGT (Ruffino)
Emilio Chianti superiore DOCG (Tenuta di Morzano)
Morzano Riserva Chianti Montespertoli DOCG (Tenuta di Morzano)
Devole Chianti Classico DOCG
Dievole Novecento Riserva DOCG Chianti Classico
Brolio Chianti Classico DOCG (Tenuta Baroni Riscasoli)
Castello di Brolio DOCG Chianti Classico (Tenuta Baroni Ricasoli)
Castello Verrazzano DOCG (Chianti Classico)
Tignanello Supertuscan IGT (Tenuta Antinori)
Pian delle Vigne Brunello di Montalcino DOCG
Solaia Supertuscan IGT (Tenuta Antinori)
Il Bruciato DOC (Tenuta Guado al Tasso Bolgheri)
Guado al Tasso Bolgheri DOC superiore
50.950 Supertuscan IGT Capannelle
Brunello di Montalcino DOCG Biondi Santi
Barco Reale Capezzana DOC (Conte Contini Bonacossi)
Pactio Maremma Toscana IGT (Fertuna)
Le Difese IGT (Tenuta San Guido)
Sassicaia Bolgheri DOC
Vin Santo di Carmignano Capezzana DOC
Moscadello di Montalcino DOC